Tracks in “Vakantie 2007”

16 Augustus 2007 (Rheden - Bilthoven)

De laatste etappe. Ik weet dat dit kan, ik heb hem al een keer via de LF4 gefietst (105 km) en via een iets kortere route (± 80 km). Gezien de weersverwachtingen kies ik nu voor de meest directe route langs de N 224. Laat vertrokken eerst de buien afwachten (lang leve de buien radar ). Oh, en nog even een band van de aanhanger geplakt. Ik weet niet of er anti-lekrij banden in 16 inch maat zijn, maar dat is wel een aanrader. Met wat water is het gat snel gevonden, en ik zit nu nog droog, met een goede pomp.

Track is 68.9 km long.

14 Augustus 2007 (Loenen (Gld.) - Rheden)

Dit is een korte rit naar Pieter. Ik moet uitkijken dat ik niet te hard fiets, hij is er pas om drie uur. Ik maak een route via het lokale knooppunten netwerk. Dat gaat goed tot knooppunt 32. Als ik vanaf daar naar punt 68 wil fietsen kom ik in een mul zand stuk terecht. tegenliggers waarschuwen me dat dit lang doorgaat. Niet te fietsen dus. Ik ga terug naar het knooppunt, en volg een andere route, rij verder op de paddestoelen. De fiets voelt zwaar, ik denk aan een droge ketting, maar achteraf zal het wel vals plat geweest zijn, want ineens sta ik boven op de Posbank. Er mooi uitzicht, fraai gebied. Ik geniet hier een klein uur van de zon, totdat Pieter in de buurt is. Nu komt het oogsten: 49,2 km/uur naar beneden, ik had harder gekund als er minder mensen in de weg hadden gereden.

In Rheden toch maar even een flesje olie op de ketting gegooid ( slorp ).

Track is 28.1 km long.

13 Augustus 2007 (Laren (Gld.) - Loenen (Gld.))

Als je deze route in Noord-Holland doet, heb je er toch echt minder tijd voor nodig. Via de bordjes van de LF19 (die niet in mijn boekje staat, daar heet de route nog LF26 en is hij niet aangegeven maar beschreven) naar Deventer gereden om een nieuw slaapmatje aan te schaffen. Ik kom daar te vroeg aan en kan een uur wachten. Mooie stad, prima geholpen zodra de winkel open gaat. Via de spoorbrug de IJssel over. Door “Klein Amsterdam” gekomen, ze hebben daar ook een Kalverstraat, maar hier kan je echt alleen kalveren krijgen.

Track is 58.9 km long.

12 Augustus 2007 (Balkbrug - Laren (Gld.))

Wat weinig gegeten, dat fietst niet lekker op een lege tank, vooral als je toch een paar puistjes moet verwerken (Lemelerberg, en bij Hellendoorn. Naar beneden is wel leuk: eerst zaaien, dan oogsten. Ik kan voorbij Ommen de aangeven LF8/LF15 volgen. Dat rijdt uitstekend. Voorbij Holten even bij een gloednieuw restaurant aangelegd. Lekker eten, al blijkt de geitenkaas salade voorzien te zijn van stukjes spek. Jammer dan, ik eet nu alles.

Track is 64.1 km long.

11 Augustus 2007 (Siegerswoude - Balkbrug)

Ik heb drie en een halve dag om in Rheden aan te komen. Het eerste stuk loop via een paar LF routes naar het zuiden en oosten. Dat maakt de route langer, maar na de muggen bij het Lauwersmeer wil ik geen kennis maken met de muggen bij de Weerribben . Eén moeras per vakantie is genoeg, en dus is mijn oorspronkelijke idee omgegooid.

De fietspaden bij Dwingeloo zijn eigenlijk te smal voor een trike, maar het lukt. Het landelijk fietsplatform zou in de beschrijvingen eigenlijk aan moeten geven of de routes geschikt zijn voor een twee-wielige bagagekar of een kinderkar. Dat maakt het plannen een stuk prettiger.

Nog vervelender zijn de ideeën van sommige gemeentes en de ANWB over het begrip “fietspad”. De route Echten – Zuidwolde komt in aanmerking voor een rode kaart van de fietsersbond. Je wordt over een viaduct gestuurd, maar pal nadat je op de weg gedirigeerd bent, staat het bordje “einde zone 60”, een 80 km weg dus. Dat brommers niet via de paddestoelen route mogen rijden vindt ik uitstekend, maar laat ze voor fietsers dan tenminste een andere route aangeven, en zolang er fietsers op dezelfde weg zitten dat ook duidelijk aangeven aan de automobilisten. Bij een paddestoel afgeslagen, en vanaf daar weer rustig.

Ook deze camping houd een bingo. Helemaal niet mijn ding, maar als sociale observatie wel leuk om een keer te zien. Vandaag vergeten brood te halen, dus dat wordt morgen creatief eten.

Track is 78.2 km long.

10 Augustus 2007 (Rondje Amerika)

Een kort rondje. Toch leuk dat ik straks kan zeggen dat ik naar Amerika gefietst ben. Ook prettig dat dit zonder jet-lag kan.

Track is 40.1 km long.

9 Augustus 2007 (Rondje Fochteloërveen)

Een lange rondrit langs een aantal knooppunten. Ik schrijf de nummers op een blarenpleister (toch niet nodig waarvoor ik ze gekocht heb), en daarna kan ik de nummers volgen. Voor een bruggetje wil ik linksaf, maar krijg de waarschuwing dat ik van tegen de “Fietsvierdaagse van Appelscha” in fiets, tegen de stroom in. Aangezien het pad smal is, en er veel scootmobieltjes meedoen ( Fiets vierdaagse?), lijkt dat onhandig op een trike. Omrijden dan maar. Hierna ben ik ze kwijt, nu dit kut-koters op hun brommertjes zonder uitlaat nog. Mag je in zo’n geval met een bidon hun motor verzuipen, bij wijze van zelfverdediging?

8 Augustus 2007 (Kollumerpomp - Siegerswoude)

Naar een camping in de buurt van Bakkeveen, zonder de drukte. Met regen opgebroken, dat fietst vermoeiend. Direct na aankomst begint het weer te regenen, het grootste deel van de tocht droog gereden.

Op de camping trekt de fiets (uiteraard) veel bekijks. De fiets kan in de schuur staan. Ik blijf hier een paar dagen om Pieter nog even te spreken.

7 Augustus 2007 (Rondje Lauwersmeer)

Een rondje rond het Lauwersmeer gefietst, tegen de klok in. Mooi gebied, veel vogels, veel insecten. Mooie dreigende luchten, af en toe regen. Weinig foto's gemaakt.

Track is 47.6 km long.

6 Augustus 2007 (Kollum, vogelhut)

Even boodschappen doen in Kollum. Rijdt lekker zo zonder kar. Na de was nog even een rondje. Ik wil toch in elk geval 30 km rijden op een rustdag. Bij de vogelhut nog even gekeken. Als Amsterdammer kan ik het best van genieten, maar ik herken maar drie soorten vogels: seissies, drijf-seissies en vliegende ratten, elders in het land bekend onder de naam “duif”.

5 Augustus 2007 (Wier - Kollumerpomp)

Op naar het eerste reisdoel: het Lauwersmeer . Hier kan ik even boodschappen doen, de was, en het Lauwersmeer gebied bekijken.

Track is 58.8 km long.

4 Augustus 2007 (Den Oever - Wier)

Even de afsluitdijk over. Er staat gelukkig een vriendelijk doch gedecideerd briesje in de rug, na een uur is de dijk verleden tijd. Na Zurich buitendijks naar Harlingen. Helaas is de dijk erg scheef, op een trike toch een minder idee. Wel een mooi uitzicht over de wadden. Het is Zaterdag, en in Harlingen even een bakker geplunderd. Daarna zonder noemenswaardige incidenten door naar Wier.

3 Augustus 2007 (Schoorl - Den Oever)

Vanuit Schoorl langs Petten richting de Hondsbossche Zeewering . Vlak voor het ECN ingehaald door een forenzende Quest, kort babbeltje gemaakt, eindelijk een fietser op mijn niveau.

Op een rustig weggetje ergens in Noord-Holland tank ik even. Ik bekijk mijn fiets nog even. Ik zie dat er een onderdeel uitsteekt bij het scharnier van de vering dat gewoon in de fiets moet zitten. Voorzichtig verder gereden naar Wieringen en daar bij een garage om een draadeind, wat moeren en ringen gevraagd. De lagerschaal weer voorzichtig terug geduwd. Mijn dealer gebeld: “Is dat normaal?” Nee dus, maar hou het in de gaten en kom later maar even langs. Update: Volgens ICE komt het vaker voor, gewoon vastzetten met Loctite.

Track is 61.9 km long.

2 Augustus 2007 (Amstelveen - Schoorl)

Dat is een lange rit. Erg mooi door de duinen, wel wat druk. In Schoorl is het met dit weer zoeken naar een plaatsje, de eerste camping niet, de tweede camping is raak, Bingo! Helaas denkt de camping er ook zo over.

Track is 81.9 km long.

31 Juli 2007 (Bilthoven - Amstelveen)

De eerste etappe. Een mooie, gevarieerde rit met bos, heide, plassen oude riviertjes en polders. Via de Vecht naar de Ankeveense plassen, en dan het eerste deel van deze route weer terug lijkt een leuke voor de Utrechtseheuvelrugliggers, al is het niet een traditionele ligfietsroute, meer voor trikes. Quests kunnen niet mee, die komen niet over het bruggetje bij de Ankeveense plassen.

Overnacht bij mijn ouders in Amstelveen. Een deel van het track ontbreekt bewust.

Track is 59.7 km long.

Last updated on 2009-08-18